Houbaření v okolí našich chalup
Podkrkonošské lesy jsou opravdovým rájem pro houbaře i vzhledem ke skutečnosti, že v okolí nejsou žádné větší průmyslové podniky, půda není v lesích zničená a houby zde rostou hojně.
Sezóna začíná přibližně koncem července (v závislosti na počasí). Najdete zde nejen pýchavku, která je vidět na fotce níže, ale i hřiby pravé, hřiby kováře, poddoubáky, lišky, václavky, bedly, hlívu ústřičnou, masáky, suchohřiby, křemenáče, kozáky a spoustu dalších druhů. Přijeďte se přesvědčit sami.
Zásady správného houbaře
- Snad nejdůležitější zásada každého dobrého houbaře zní: Sbírám pouze to, co dobře znám!
- Bez vody a bez larev. Houby provrtané larvami hmyzu nebo nasáklé vodou raději nesbírejte. Jejich konzistence je narušena a může v nich probíhat hnilobný proces. Vybírejte si proto raději takové houby, které nevstřebávají mnoho vody.
- Nekopejte do prašivek. Houbaři mají pověst tichých a slušných lidí. Najdou se však i tací, kteří vztekle rozkopávají všechny houby, které neznají. Jednak tím na měsíce i dlouhá léta poruší podhoubí, jednak připravují o úlovek zkušenější houbaře, kteří by „prašivkou“ vzali rádi za vděk a nebo naopak je pro ně tato prašivka přímo kulinářská lahůdka.
- Houby jemně vytrhávejte. Houby můžeme odřezávat těsně nad zemí, nebo vytrhávat. Vytrhávání je výhodnější, protože jedině celou houbu můžeme přesně a bezpečně určit. Jamku po vytržené houbě je nutno zakrýt trochou trávy, aby nevyschlo podhoubí.
- Sbírej pouze mladé plodnice. Je dobré dodržovat zásadu, že k jídlu jsou vhodné jen mladé a nepřestárlé plodnice. Po skončení růstu totiž zůstávají houby ještě několik dní na první pohled beze změny. Přesto v jejich dužině dochází k rozkladu. Staré houby nesbírejte, může vám být po nich špatně.
- Nesbírejte houby u silnice. Houby snadno přijímají škodlivé prvky jako rtuť, olovo, kadmium, eventuálně i prvky radioaktivní. Proto je nikdy nesbírejte podél frekventovaných silnic, na haldách u rudných dolů, u chemických závodů ani na skládkách a v jejich okolí.
- Staré dobré košíky. Pro přepravu hub jsou ideální staré dobré proutěné košíky. V tašce se nám křehké houby pomačkají a polámou, měkčí se rozmačkají. Zcela v rozporu s houbařskou etikou i zdravým rozumem je sbírat houby do igelitových tašek a sáčků. Dojde totiž rychle k zapaření a rozkladu. I jedlá houba totiž může, pokud je zapařená, dokonale zkazit žaludek! Pokud se u nás ubytujete, košíky vám rádi půjčíme!
- Dobré oblečení a vhodná obuv jsou základními předpoklady pro jakýkoli pobyt v přírodě. Jednak nás ochrání před neočekávanými změnami počasí a také před možným nepříjemným a náhodným setkáním s nástrahami terénu i s jinými živočichy (klíště, zmije…apod.).
- Zpracovat houby musíte co nejdříve: nejlépe tepelně, nebo je zamrazit. V ledničce rozložené na talíři vám pak vydrží klidně i 3 dny.
- Houby však dvakrát neohříváme. Guláš nebo polévku si můžeme ohřát hned několikrát a často to chuti jen prospěje. S houbami a pokrmy z nich je to však úplně jinak. Opětovné ohřívání se nedoporučuje, protože by nám to mohlo způsobit nevolnost a otravu.